top of page
  • Foto van schrijverLawrence Greeven

Wat kan Darm Centraal betekenen voor jouw chronische klachten met een Functional Medicine benadering

Bijgewerkt op: 3 aug. 2023

Wat is Functional Medicine?


Functional Medicine (functionele geneeskunde) is een benadering van gezondheidszorg die zich richt op het identificeren en behandelen van de oorzaken van ziekten, in plaats van alleen de symptomen te bestrijden. Het belangrijkste doel van functionele geneeskunde is het herstellen van de optimale functie van het lichaam, zodat het zichzelf kan genezen. Deze benadering is met name waardevol bij chronische aandoeningen, zoals bijvoorbeeld buikklachten, waarvan de oorsprong vaak complex en door meerdere oorzaken is bepaald.


Traditioneel worden mensen met maag-darm-klachten vaak doorverwezen voor behandeling naar huisarts of medisch specialist. Functionele geneeskunde biedt echter een complementaire aanpak. Hierdoor hebben patiënten toegang tot een meer holistische ontrafeling van hun chronische klachten. Een belangrijk aspect is het concept van de 'patient-centered approach' (patiëntgerichte aanpak). Het erkent de waarde van een goede communicatie en samenwerking tussen de zorgverlener en de patiënt. Er wordt veel nadruk gelegd op luisteren naar de patiënt, het begrijpen van hun verhaal en het betrekken van de patiënt bij het besluitvormingsproces omtrent hun eigen gezondheid.


Centrale rol van het microbioom


Het microbioom verwijst naar de verzameling van micro-organismen, waaronder bacteriën, schimmels en virussen, die in en op ons lichaam leven. In de darm bevindt zich de grootste verzameling. Het microbioom speelt een cruciale en centrale rol bij het handhaven en in balans houden van onze gezondheid. Het microbioom kent vele functies zoals de regulering van het afweersysteem, productie van bepaalde vitamines en hormonen en het behoud van een goede darmgezondheid. Verstoringen in het microbioom kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van verschillende gezondheidsproblemen, waaronder prikkelbaar darmsyndroom, allergieën, obesitas, diabetes type 2 en zelfs neurologische aandoeningen. Binnen functionele geneeskunde spelen problemen in darmgezondheid een centrale rol bij het ontstaan van chronische ziekten. Het onderzoeken en herstellen van verstoringen in het evenwicht van het microbioom is van groot belang om chronische klachten te voorkomen en te behandelen.


Wie is Darm Centraal en wat kan het voor jou betekenen?


Darm Centraal is een medisch bedrijf dat werkt volgens de principes van functionele geneeskunde. Hierbij wordt gebruik gemaakt van systeem-biologie; het zijn verschillende systemen (zoals bijvoorbeeld hormonen, darmen en mentaal) die met elkaar verbonden zijn. Door verstoringen in deze systemen ontstaan uiteindelijk chronische klachten. Het is uiteindelijk niet één orgaan dat als oorzaak kan worden aangetoond.

Het medisch team van Darm Centraal kan op basis van een uitgebreide intake een volledig beeld van de klachten en de individuele situatie verkrijgen. Door het doen van aanvullende testen zoals bloed-en speekselonderzoek, microbioom-onderzoek (ontlasting) en genetisch onderzoek kan een nog beter beeld geschetst worden van onderliggende verstoringen. Hierdoor kan het medisch team van Darm Centraal beoordelen welke systemen van het lichaam uit balans zijn geraakt. Op basis van deze informatie worden aangepaste behandelplannen opgesteld, die vaak gericht zijn op het bevorderen van het herstel en de gezondheid van het lichaam op natuurlijke wijze. Chronische klachten worden op deze manier op een meer holistische manier benaderd waarbij traditionele geneeskunde wordt gecombineerd met (complementaire) functionele geneeskunde.


Heeft u chronische klachten waarbij u ook last heeft van maag en/of darmen? Maak dan een vrijblijvende afspraak voor kennismaking https://calendly.com/d/2s2-s95-pnr/kennismaking-advies-darm-centraal?
106 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page